Działdowo.pl | Internetowy serwis informacyjny miasta Działdowa

Środa, 26.06.2019r.

Imieniny: Jana, Pawła

Powrót powrót

Pyszna gęsina w wykonaniu uczniów z ZS w Malinowie

Green Box Dominika Sieńskiego z ZS w Malinowie

Uczniowie Zespołu Szkół w Malinowie na podium w finale ogólnopolskiego konkursu gastronomicznego „Drób na polskim stole”, rozgrywanego podczas drugiego dnia targów Mazury HoReCa w Ostródzie.

Patrycja Banaszek i Mateusz Brzozowski z klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Malinowie zajęli III miejsce. Uczniowie przygotowywali się do konkursu pod okiem pani Iwony Szulc.

Uczestnicy konkursu przygotowywali potrawę konkursową z wykorzystaniem głównego składnika, którym była pierś z gęsi oraz żołądki gęsie. Do finału zakwalifikowali się uczniowie z Wrocławia, Gorzowa Wielkopolskiego, Lubaszcza, Lublina, Ostródy, Olsztyna i … Malinowa.

Patrycja i Mateusz przygotowali przystawkę: żołądki gęsie w wiosennej odsłonie, dodatkami było puree z pietruszki, fondandta z ziemniaka, czipsy z jarmużu, fryta z pietruszki, szparagi blanszowane i sos demiglass.

Danie główne to pierś marynowana w sosie demiglass. Główny składnik to pierś gęsia, a dodatki puree maślane, pureee z marchwi, burak czerwony w redukcji czerwonej, burak żółty, palona marchew z nacią, bonbon z kaszy pęczak i sos demiglass.

Na przygotowanie przystawki (4 talerze) i dania głównego (również porcja dla czterech osób) uczniowie mieli dwie godziny.

Konkurs prowadził Karol Okrasa, a w jury zasiedli znani szefowie kuchni.


Dodał: Karol Wrombel

Poprzedni artykuł Następny artykuł

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close